Hasznos Információk

Ön tudta?


Ablakprofilt, de milyet válasszak?

Minőségi profilgyártás:

Manapság számos kiváló minőségű, modern ablakprofil érhető el a hazai piacon. Ezek közül a Németországban gyártott első osztályú, UV álló granulátumot felhasználó, magas minőségi ellenőrzést végző cégek ablak profiljait ajánljuk.

Légkamrák száma, profil vastagság:

A két értéknek együtt van jelentősége. Egy 5 légkamrás profil általában 70mm, a 6 kamrások 75-80mm mélységűek (vastagság). A kamrák összevetése a mélységgel azért fontos, mert ha ettől eltérést tapasztalunk, az a nyílászáró teherbírására hatással lehet. Pl.: 75mm beépítési mélységbe zsúfolt 8 légkamránál a magasabb száma a belső acélmerevítő átmérőjének drasztikus csökkentésével valósítható meg, ami jelentősen csökkenti a nyílászáró merevségét.

Ablaküveg típusa:

Manapság kétrétegű üvegekből a komoly ablakgyártók alapáron a csúcsváltozatot kínálják U=1.0 értékkel,(‘U’ hőátbocsátási tényező, az ablakon egységnyi idő alatt távozó hőt jelenti, mértékegysége: W/m²K) háromrétegű üvegeket 0,6, 0,7 vagy 0,8-as U értékkel választhatunk. Skandináv országokban, fűtési idényben 40 fokot gyakran meghaladó külső és belső hőmérséklet különbség esetén érdemes háromrétegű üvegben gondolkodni.
(Ha bent +20 °C, kint -20 °C van, akkor az üveg belső felületén mért hőmérséklet az 1.0-ás üveg esetében 17,5 °C, a 0,7-es üveg esetén 18,5 °C. Példaként: jelenleg nálunk a 0,7-es háromrétegű üveg felára 5.200 forint/m2. A felülethez mért felárat és hő veszteséget mérnöki és gazdasági szempontból célszerű vizsgálni, 10 éves időintervallumra, ehhez mérnökeink szívesen állnak rendelkezésükre.)

Milyen szempont szerint válasszunk gyártót?

Minőségi ablakgyártás:

Egy átlagosan tájékozott vásárló úgy gondolja, hogy amikor Rehau vagy egyéb neves profilt választanak, akkor a teljes nyílászáró is a Rehau gyárban lesz legyártva. A valóságban a profil gyártok csak alapanyagot szolgáltatnak. Az ablakgyártást az erre specializálódott gyárakban automatizált gépsorokkal, közepes cégeknél félautomata gépeken, kis cégeknél kézi vagy asztali szerszámokkal végzik. Az ablakgyártók 6 méteres profil szállakat kapnak, azt a gyártás-előkészítés során darabolják, szögbe vágják, belső acélmerevítéssel látják el, hegesztik, üveget helyeznek bele. A gyártási folyamat precizitása még a profilok közötti minőségkülönbségnél is sokkal fontosabb a végtermék minőségét illetően, függetlenül attól, hogy géppel, részben vagy egészében kézi szerszámokkal végzik az összerakást, szögbe vágást, hegesztést. A legkiválóbb minőség a legkiválóbb gépsorok szükségesek, amit csak a napi több ezer terméket előállító cégek képesek megfinanszírozni. Egy kézzel vágott és összeillesztett, hegesztett profil nehezen menne át egy professzionális gyár minőségi tesztjén. Neves profil helyett tehát komoly ablakgyártót keressünk!

No tags for this post.
Scroll Up